вівторок, 17 серпня 2021 р.

Хроніка літературного життя "Невиправний романтик - гуморист"

  Регіональна кампанія бібліотек Дніпропетровщини 

"Читаємо разом"  -  "Це я, званий Чемерисом"


 Життя вимірюється не кількістю прожитих років, а тим, що встиг зробити, який слід залишив на землі, скільки добра подарував людям.

                                                                  Валентин Чемерис

17 серпня була проведена хроніка літературного життя «Невиправний романтик – гуморист». Читачі ознайомились з біографією та літературною творчістю В.Чемериса. Вони дізналися про те, що Валентин Лукич Чемерис народився 8 липня 1936 року у селі Заїчинці Семенівського району Полтавської області.

         Свій творчий шлях  він розпочав як сатирик-гуморист.  Видається з 1962 року, в тому числі й іноземними мовами.

   Творча спадщина Валентина Чемериса дуже велика. Вона вміщує різножанрові твори: гумористично-сатиричні, історичні, пригодницько-фантастичні, твори для дітей, автобіографічні.  Всі вони сповнені оптимізму. Письменник порушує одвічні проблеми любові, вірності, боротьби за справедливість, виховання духовної особистості

       Лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору ім. О. Вишні, літературної премії ім. Ф. Маківчука, ім. С. Олійника, гумористичної премії Одарки і Карася, за найкращі оповідання присуджена премія ім. Ю. Яновського. За романи з історії України «Фортеця на Борисфені» та «Ордер на любов» автору присуджена Міжнародна премія Українського козацтва «Лицарське перо», 2008 рік.
        В 2009 році письменнику присуджена літературна премія ім. Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка «Без права повернення».

     В. Чемерис — автор багатьох романів, серед них історичні: «Ольвія», «Скандал в імператорському сімействі», «Смерть Атея», «Генерали імперії»; повісті: «Її звали янголом смерті», «Я любила Шевченка», «Кохання в Україні», «Життя і смерть Володимира Глібовича, князя переяславського», «Убивство на хуторі біля Диканьки», «Три шаблі над скарбом», «Державна коханка», «День Ворона»; фантастичних: «Білий король детективу», «Приречені на щастя», «В Сузір’ї Дракона»; оповідань, збірок і повістей: «Три секунди на вибір», «Маруся Чурай», «Тайна Агати Крісті»; романів-есе: «Президент», «Голгофа українського православ’я», «Веселий смуток мій», «Бомба для Патріарха»; романів: «Сини змієногої богині», «Ордер на любов», «Таємнича пригода на Орілі», «Золотий саркофаг», «Феномен Фенікса», «Верхи на птеродактилі», повість-химерія, вона ж — фентезі, «Коник з дерев’яною ногою», оповідання і повісті для дітей та багато інших.
            З деякими з творів   присутні ознайомилися з віртуальної виставки            «В. Чемерис – письменник багатогранного таланту», яка була презентована на заході в бібліотеці.

       В. Чемерис – один із тих прозаїків, які не забувають про читача. Усі його твори позначені інтригою, насичені «цікавинками», несподіваним ходом сюжету. Він належить до унікальних особистостей у вітчизняній літературі.









 



Немає коментарів:

Дописати коментар