середу, 16 вересня 2020 р.

         "Павлоградське літо на вулицях, 

в обкладинці  і  в банці"

пізнавально - розважальна програма 

         Павлоград відзначив свій 236-й день народження. Затишне місто, комфортний для всіх городян. Саме таким стає Павлоград. У щоденній метушні ми не завжди помічаємо, як змінюється наше місто, пробігаємо повз, замість того, щоб зупинитися і озирнутися на всі боки.

        Ми пропонуємо вам подивитися знімки рідного міста, зроблені в районах, де ви живете і побачити, наскільки Павлоград гарний.


      В нашій бібліотеці є книжки про наше місто , які ви можете взяти і ознайомитися з почесними громадянами Павлограда, дізнатися  про історію заснування та розвиток міста. 



КРАЩІ ЗАКРУТКИ НА ЗИМУ. ЗАГОТОВКИ З ОВОЧІВ

      На сьогоднішній день заготовки на зиму дозволяють не тільки запастися літніми або осінніми овочами та фруктами, а й прекрасно урізноманітнити своє повсякденне і святкове меню пікантними закусками, соковитими салатами, вітамінними соками, солодкими компотами і смачним варенням.

      Рецепти заготовок на зиму ретельно продумувалися ще нашими бабусями, які точно регулювали пропорції інгредієнтів і експериментували зі способами теплової обробки. Сьогодні заготовки в банках на зиму користуються не меншою, а то і більшою популярністю, ніж ще кілька десятиліть тому. Не дивлячись на виникнення інших способів, що дозволяють запастися ягодами, фруктами і овочами на зиму, а також на появу всілякої консервації на прилавках магазинів, домашня заготовка на зиму завжди буде затребувана господинями.

          На сторінках нашого блогу ви неодмінно знайдете фото рецепти заготовок на зиму, які задовольнять будь-які запити і гастрономічні уподобання. Наші заготовки на зиму з овочів, ягід і фруктів підкорять вас своїм різноманіттям, простотою приготування і доступністю рецептів.

         Заготовки на зиму з помідорів і огірків, які неофіційно вважаються «класикою жанру», ви зможете сміливо подавати на святковий або повсякденний стіл, коли ваші рідні попросять чогось смачненького.

          Кращі заготовки на зиму   допоможуть вам підкорити свою сім'ю апетитною консервацією!

Шведський салат з огірків на зиму

Консервація

 



Інгредієнти:

маленькі огірки - 2 кг;
вода - 2 літри;
сіль - 0,5 склянки.

Для маринування:
вода - 875 мл;
оцет - 500 мл;
цукор - 2 склянки.

Інші інгредієнти:
насіння гірчиці - 3 ч. л.;
середня морква - 2 шт.;
чорний перець - 18 зерен;
запашний перець - 18 зерен.

Склянка = 250 л.

 

Шведський салат на зиму - один з кращих способів консервації огірків в банках. Рецепт дуже простий і перевірений, і шведський салат з нарізаних огірків виходить ідеальним. Ви можете їсти його весь рік.

Звичайно, якщо ви плануєте закрити більше огірків, то ви можете подвоїти або потроїти кількість всіх інгредієнтів. Огірки повинні бути свіжими. Найкраще збирати огірки в один і той же день.

Процес приготування шведського салату з огірків на зиму.

1.     Ретельно вимийте огірки під холодною проточною водою.


 

2.     Обріжте кінці в огірках. Огірки нарізати тонкими скибочками товщиною приблизно 1-1,5 мм. Їх можна нарізати дуже тонко (поки вони не стануть майже прозорими) або товще - до 2 мм завтовшки.


 

3.Помістіть всі нарізані огірки у велику миску. На 2 л холодної води налийте 0,5 склянки солі. Розмішайте воду, поки сіль не розчиниться, і вилийте в миску з огірками. Змішайте все це і залиште на 1-3 години в будь-якому місці на кухні. Не кладіть їх в холодильник, але і не ставте миску на вікно на сонце.

Якщо огірки нарізати на майже прозорі скибочки, то просто замочіть їх у воді з сіллю на 1 годину. Замочіть скибочки товщиною до 1,5 мм на дві години і на три години – товще, ніж 1,5 мм.

 


 

4.Після цього ретельно вилийте воду і покладіть огірки в миску.

Приготуйте 6 банок по 720 мл або банки різної місткості. В цілому вони матимуть ємність близько 4300 мл. Банки повинні бути ідеально чистими і бажано оброблені киплячою водою.

5.Очистіть моркву і наріжте її скибочками. Розділіть по банкам, щоб в кожній з них була однакова кількість моркви. Вилийте 0,5 ч. л. насіння гірчиці і по 3 зерна чорного і запашного перцю в кожну банку.

 


 

6. Покладіть скибочки огірків в банки. Не заповнюйте занадто щільно, щоб вода вільно заповнювала проміжки між скибочками.


7.Приготуйте розсіл. Налийте 3,5 склянки води в каструлю. Додайте 2 склянки простого цукру. Закип'ятити воду з цукром. Розмішуйте, поки весь цукор не розчиниться. Налийте 2 склянки 10% оцту і знову доведіть розсіл до кипіння, потім вимкніть його. Заповніть всі банки цим розсолом.

Не поспішайте з закриттям банок і наливанням розсолу. Між шматочками огірків багато бульбашок повітря. Щоб позбутися від них, я рекомендую ретельно перемішати вміст банок, наприклад, дерев'яною шпажкою або паличкою для суші або довгою ложкою для коктейлів та десертів. Ймовірно, після видалення повітря з банок, вам потрібно буде додати трохи розсолу.

Тільки після цього банки з салатом можна щільно закрутити.

 


 

8.Тепер шведський салат потрібно ще трохи пастеризувати. На дно широкої каструлі покладіть бавовняну тканину. Помістіть банки поруч, але не в контакті одна з одною. Налийте воду максимум на 3/5 висоти банки. Встановіть середню потужність плити і доведіть воду до кипіння. Уменшіть потужність до мінімуму і пастеризуйте банки десь 10 хвилин.


 

9.Відразу після пастеризації ви можете додатково перевернути банки догори дном. Таким чином, ви можете перевірити, чи щільно закриті банки. Чекаємо повного охолодження і відправляємо банки з шведським салатом у прохолодне місце. Смачного!

Час приготування: 3 години
Час на підготовку: 3 години
Кухня: Українська
Опис: Шведський салат з огірків на зиму - рецепт приготування з покроковими фото

Калорійність: 46 Ккал

Рейтинг: 9/10 (голосів: 67)

Ключові слова: Консервація

 

Варення з груш на зиму

Концервація



Інгредієнти:

груші – 2 кг;
цукор-пісок – 1,8 кг.

Сьогодні пропоную приготувати ароматне варення з груш по простому рецепту. Впевнена, вийде у всіх, навіть не самих досвідчених господинь, тому рекомендую спробувати закрити хоча б кілька баночок цього незрівнянного варення з грушевих скибочок.

Я брала злегка недозрілі, тверді груші пізніх сортів, вони добре тримають форму при варінні і не розкисають. Шкірку не очищати, але можна і без неї зварити.

Процес приготування грушевого варення на зиму.


Спочатку всі плоди помила і дала їм обсохнути. Потім кожен нарізала на довгі, тонкі скибочки.


Тепер беремо весь цукор, висипаємо в чашку з фруктами і обережно, але ретельно перемішуємо (краще дерев'яною лопаткою). Цукру я поклала трохи менше, ніж груш і все одно вийшло досить нудотно.


Накриваємо і залишаємо в теплому місці на пару годин. Навіть мої щільні, не надто соковиті груші незабаром дали багато соку.


Далі, навіть якщо ще й не весь цукор розчинився, весь вміст переливаємо в каструлю або металевий таз. Ставимо на вогонь середньої потужності і доводимо до кипіння. Дуже важливо стежити за тим, щоб нічого не пригоріло, якщо підібрати оптимальну потужність нагріву (так, щоб кипіло, але не дуже сильно), то можна буде і не стежити пильно, а лише іноді заглядати. Варити без кришки.


Мені потрібна була 1 година з моменту закипання і до повної готовності варення з груш. Якщо шматочки будуть поменше і без шкурок, то і часу піде набагато менше. Головне - вчасно відключити нагрів і не переварити варення до стану каші.


Відразу ж, ще гарячим варення з груш розливаю по банкам і закупорюю металевими кришками. Кришки й банки заздалегідь стерилізують.


Готові банки з варенням перевертаю, як зазвичай, верх дном і після повного охолодження ставлю в погріб, де воно може зберігається рік і навіть два. А взагалі, варення можна зберігати і в темному місці.

Грушеве варення приємно їсти просто так, до чаю, смачно намазувати на тости і бутерброди з маслом. Його часто кладуть в пироги з дріжджового та листкового тіста. Смачного!

Час приготування: 2 години
Час на підготовку: 1 година
Кухня: Українська
Опис: Варення з груш на зиму - рецепт приготування з покроковими фото

Калорійність: 275 Ккал

Рейтинг: 9/10 (голосів: 15)

Ключові слова: Варення / Консервація

 

Салат баклажани з огірками на зиму

 


Сьогодні у мене для вас смачний, чудовий рецепт салату на зиму. Я і моя сім'я залишилися в повному захваті від цього салату. Поєднання інгредієнтів дуже вдале, такий салат взимку відмінно урізноманітнює ваше повсякденне меню. Відмінний варіант до макаронів, м'яса, картоплі. Готувати дуже просто.

Інгредієнти:
баклажани - 1400 г;
помідори (потрібен сік) - 1400 г;
огірки - 700 г;
перець солодкий - 700 г;
цибуля - 300 г;
сіль - 1 ст. л.;
цукор - 90 г;
рослинне масло - 200 мл;
оцет 9% - 70 мл.

Рецепт на 3 л готового салату.

Процес приготування салату з баклажанами на зиму.


Баклажани нарізаємо невеликими шматочками. Солимо і залишаємо на деякий час. Потім зливаємо рідину, промиваємо і віджимаємо.


 

Також невеликими шматочками нарізаємо огірки і перець.


 


З помідор потрібно отримати сік будь-яким зручним для вас способом - на тертці або через соковижималку. Виливаємо сік у велику каструлю і ставимо на середній вогонь.


Тим часом ріжемо цибулю півкільцями або чверть кільцями і додаємо в томатний сік, який вже закипів.


Через 5 хвилин до цибулі додамо інші овочі – огірки, перець, баклажани. Ретельно все перемішати. Соку поки мало, не хвилюйтеся. Доводимо суміш до кипіння і потім тушкуємо під кришкою після закипання протягом 20 хвилин при частому помішуванні.


Потім додамо сіль, цукор, оцет, рослинне масло. Ретельно перемішаємо і варимо ще 5 хвилин при невеликому кипінні. До цього часу баночки і кришечки повинні бути простерилізовані.

Заповнюємо наші баночки салатом. Закочуємо, перевертаємо і закутуємо ковдрою до повного остигання.



У вийшло 2,5 літра салату і 0,5 л, щоб поїсти.




Насолоджуємося, повірте - це дуже смачно!

Овочеве асорті на зиму

Консервація


Сьогодні будуть закривати овочеве асорті на зиму. Для мене таке асорті справжнє літо в банці. Тут помідори, огірки болгарський перчик, зелень. В баночці виглядає просто дуже красиво, а на тарілці виглядає ще краще. Дуже апетитно, яскраво, якось по особливому, по-літньому.

На чотири 1,5-літрових банки.

Інгредієнти:

огірки - 2-3 шт. на банку;
помідори - близько 10 шт. на банку;
болгарський перець – 4 шт.;
пучок петрушки;
цибуля - 1 середня;
часник - 8-10 зубчиків;
чорний перець - 8 горошин;
запашний перець - 8 горошин;
гвоздика - 4-8 бутонів;
перець - 1 гіркий.

Для маринаду на кожен літр води:
крупна сіль - 1 ст. ложка з невеликою гіркою;
цукор - 3 ст. ложки з невеликою гіркою;
оцту 9% - 70 мл.

Процес приготування овочевого асорті на зиму.


Перець миємо, очищаємо і нарізаємо великою соломкою.


Цибулю нарізаємо півкільцями.


Зелень нарізаємо не дрібно.


Часник розрізаємо вздовж навпіл.


Нарізаємо кружечками гострий пекучий перець (вся гострота гіркого перцю в його насінні, тому ви можете регулювати її на власний розсуд).



Огірки потрібно попередньо помити і на кілька годин замочити в холодній воді. Зрізаю хвостики.


Щоб помідори не лопнули при термічній обробці, проколюю пару раз їх виделкою.


Банку потрібно попередньо помити без хімічних миючих засобів, наприклад, з содою або гірчицею. Добре обполоснути і висушити. Банки, ще як правило, я стерилізую у звичайній духовці. На дно кладемо трохи нарізаної зелені, кладемо по пару горошин запашного перцю, чорного перцю горошком і 1-2 гвоздики, декілька кружків гострого гіркого перцю, в кожну банку кладемо 1-2 зубчики часнику, трохи цибулі, болгарський перець.



Огірки нарізаємо на середні кружальця. Кладемо по банках і злегка утрамбовуємо.



Решту банки заповнюємо помідорами.

Кришки заливаємо окропом і залишаємо на 5-7 хвилин. Банки акуратно заливаємо окропом, накриваємо і залишаємо хвилин на 10. Потім зливаємо, вимірюємо обсяг злитої води і відповідно до цього додаємо в воду сіль і цукор. На кожен літр води додаємо столову ложку з гіркою солі 3 ст. ложки з гіркою цукру. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і при цьому стежимо, щоб сіль і цукор повністю розчинилися.

Вливаємо сюди оцет (на кожен літр води беремо 70 мл 9% столового оцту). Тепер гарячим маринадом заливаємо овочі. Заливаємо до самого верху і закатуємо кришками. Банки перевертаю, укутую, даємо повністю остити.


Це овочеве асорті зберігаю в прохолодному приміщенні.










Немає коментарів:

Дописати коментар